W naszej szkole 8 stycznia odbyły się w klasach I-V warsztaty edukacyjne w ramach Programu dla szkół poprowadzone przez Pana Michała Sarnowskiego oraz Panie Marię Cichecką i Sandrę Regulską. Realizacja działań obejmowała edukację z zakresu:
a) zasad zdrowego żywienia
b) pochodzenia i uprawy owoców i warzyw oraz produkcji produktów mlecznych
c) przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi i kuchennymi
d) zasad rolnictwa ekologicznego, w tym znakowania produktów ekologicznych
W trakcie warsztatów zostały udostępnione dzieciom produkty ekologiczne owocowo-warzywne, soki i naturalne przetwory mleczne. Dzieci samodzielnie robiły zdrowe sałatki, koktajle owocowe i kanapki - które z apetytem zjadły. Również w ramach warsztatów otrzymały zestaw do samodzielnego zakładania i prowadzenia ogródka w klasie - 15 sadzonek nasion warzyw, owoców i ziół, ziemię oraz doniczki. Warsztaty były bardzo ciekawe, angażujące wszystkich uczniów.