Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS)
zorganizowało ogólnopolski program edukacyjny dla klas I - III
szkół podstawowych:

„5 porcji warzyw, owocówlubsoku".

Celem programu jest kształtowanie wśród dzieci świadomości
i właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym
spożywaniu warzyw, owoców i soków.

Program ten realizowany jest w roku szkolnym
2010/2011.
Nasza szkoła bierze w nim udział.

 

Szkoły uczestniczące w programie otrzymają:

- materiały edukacyjne wraz z 4 scenariuszami lekcji dla dzieci klas I - III opracowane zgodnie z podstawą programową;

- atrakcyjnie wydane książeczki z ćwiczeniami do pracy dla każdego dziecka objętego programem;

- ulotki edukacyjne dla rodziców;

- plakat informujący o programie prowadzonym w szkole.

 

Uczniowie uczestniczący w programie będą mogli wziąć także udział w konkursie na plakat promujący program. Przewidziane nagrody dla uczniów to plecaki szkolne, a dla nauczycieli aparaty fotograficzne.

 

Na zakończenie programu zarówno szkoła uczestnicząca w programie jak i nauczyciel prowadzący otrzymają certyfikat aktywnego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Jeśli chcemy być zdrowi powinniśmy sięgać codziennie po 5 porcji owoców
lub warzyw. Już jedno średniej wielkości warzywo lub owoc stanowi zalecaną przez
ekspertów porcję naturalnych witamin i składników mineralnych.

Zjadajmy więc zalecane 5 porcji naturalnych witamin!

W naszej szkole w Mieroszynie uczniowie o zdrowie dbają,

warzywa i owoce codziennie zjadają!

 

ZDROWE i KOLOROWE 5 PORCJI DLA PRZEDSZKOLAKA:

1. Na śniadanie - kanapki z warzywami ułożonymi w wesołe
buźki i krajobrazy.

2. Na drugie śniadanie - sok w fantazyjnej szklance.

3. Obiad – surówka – ze startej marchewki (uformować
kępek pomarańczowej trawy, ze startego selera – kępek
białej, a z buraczków – kępek bordowej. Niech zza traw
wystaje wesoła buzia żaby, zrobiona np. z zielonej papryki
z oczkami z rodzynek).

4. Na podwieczorek - fantazyjna kompozycja z pokrojonych
jabłek, mandarynek i bananów.

5. Kolacja - szaszłyk zrobiony z pokrojonych owoców lub
ko0lorowy sok.

Dzięki takim zabawom dziecko zacznie kojarzyć owoce,
warzywa i soki z przyjemnością – to pierwszy krok do tego,
by samodzielnie zaczęło po nie sięgać.

ZDROWE i KOLOROWE 5 PORCJI DLA UCZNIA:

1. Na śniadanie jajecznica z pomidorami i banan.

2. i 3. Jabłko i sok na drugie śniadanie (do zjedzenia i wypicia w szkole).

4. Do obiadu surówka z selera lub z buraczków.

5. Marchewka lub szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego.

 

5 porcji na Nowy Rok to:
• pięciokrotnie więcej wigoru
• pięciokrotnie więcej energii
• pięciokrotnie więcej siły
• pięciokrotnie więcej witamin
• 5 porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia!

Wyszukiwarka

Goście na stronie

Naszą witrynę przegląda teraz 17 gości

Szkoła uczestniczy w

wosp.jpg